Recepty z brambor

 

  

Bramborák jinak – se sýrem

Brambory, majoránka, sýr (eidam, niva)

Na pánvičku si dáme olej, rozehřejeme a vložíme na hrubém struhadle nastrouhané brambory. Posypeme majoránkou. Necháme cca 3-4 minuty smažit, po té obrátíme a posypeme opět majoránkou a sýrem (když dám nivu, už moc brambory nesolím. U eidamu brambory posolíme). Opět pečeme tak 3-4 minuty, než se sýr roztaví a brambory změknou. Podáváme se šopským salátem. Je to chutné rychlé.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Nové brambory!

 Mají jen tenounkou slupku, kterou stačí odstranit lehkým kartáčkem, anebo u dobře omytých, ji nemusíme odstraňovat vůbec.  

 

Brambůrky pro krále

Nové brambory, dobře očištěné (to už nebudeme v příštích receptech opakovat, to je samozřejmé), nakrájíme na plátky a opečeme na tuku (na másle). Zatím si nachystáme lehkou sýrovou omáčku tak, že ve smetaně na vaření rozpustíme libovolný strouhaný sýr, nebo směs sýrů, které za stálého míchání rozpustíme do omáčky. Krátce povaříme a zalijeme směsí brambůrky v pekáčku. Už jen krátce zapečeme (15 minut) v předehřáté troubě, dokud sýr neutvoří škraloup. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

Pórkové brambory

Pórek nakrájíme na kolečka, stejně tak brambory. Prokládáme je do vrstev ve vymazaném pekáči, solíme, pepříme a ve finále zalijeme šlehačkou. V troubě zapečeme.

 

Obláčkové brambory

Dno pekáčku poklademe plátky brambor, na ně položíme nakrájená vejce vařená natvrdo a zalijeme omáčkou: světlou jíšku z másla a hladké mouky rozředíme mlékem, vmícháme dva syrové žloutky, ochutíme kečupem, grilovacím kořením, bylinkami a jemně vmícháme sníh ze dvou bílků. Osolíme, opepříme, zasypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapečeme.

 

Dočista česnekové brambory

1 kg brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na půlky. Rozetřeme 5 stroužků česneku, který rozmícháme se lžičkou oleje a sekanou petrželkou, osolíme – vznikne pesto. Brambory směsí posypeme. Můžeme ještě rozmíchat s jogurtem nebo lučinou. Podáváme s mlékem nebo kefírem.

 

Mezinárodní brambory

Zapékání na mnoho způsobů (v Malajsii třeba i s ananasem) je praktické, vychutnejme si i my několik receptů.


Francouzské:

Vrstvy osolených a okořeněných brambor, koleček cibule, kousků uzeného nebo uzeniny, míchané zeleniny. Zalité vajíčky rozmíchanými v mléku nebo smetaně. To celé zapečené asi na 40 minut.


Italské:

Do vymazané (nejlépe máslem) zapékací misky nebo pekáčku poskládáme asi 30 dkg posekaného vařeného nebo pečeného masa, na to podobné množství pokrájených rajčat a vrstvu plátků brambor. Každou vrstvu osolíme, dokořeníme a tu závěrečnou ještě zlehka posypeme strouhankou a vločkami másla. Po chvíli zapékání zalijeme vejcem rozkvedlaným v mléce.


Pražské:

Plátky brambor smísíme s kousky uzeného a množstvím předem opečené cibule. Osolíme, opepříme a po dvaceti minutách zapékání ještě přilijeme 5 rozmíchaných vajec.


Bramborové řízky

I nové brambory lehce předvaříme, nakrájíme na poloviny, osolíme – případně dokořeníme po svém, obalujeme ve vejci, strouhance a klasicky smažíme.

 

Šťouchané brambory

Nové brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Nakrájíme si na drobné prstýnky zelenou část pórku a na plátečky cibuli a česnek – množství podle toho, jak nám chutná. V hrnci na másle osmažíme cibulku, česnek, pórek a plátky brambor, osolíme, zalijeme smetanou na vaření a rozšťoucháme do konzistence hrudek, nikoli do kašovité. Celé ještě zjemníme máslem a podáváme jako přílohu k masu.

Kapustový hrnec s bramborama

Na trošku tuku dáme kostičky slaniny a na ní necháme zesklovatět pokrájenou cibulku. Na ní osmahneme kolečka uzeniny (vuřtu), přisypeme drobně pokrájenou kapustu,  až pustí vodu, přisypeme syrové brambory (pokrájené na kostičky), osolíme, opepříme, očesnekujeme, podlijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené. Občas promícháme a necháme dusit, dokud nejsou brambory měkké. Dochutíme pepřem, případně zaprášíme moukou. Jídlo z jednoho hrnce s chlebem je hotové asi za 40 minut.